Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Obrátený jabĺčnik

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 1 kg jabĺk, 210 g múky (Promix + PK špeciál), 180 g práškového cukru, 6 vajec, 1 prášok do pečiva, 0,5 dcl teplého mlieka,

Postup: Jablká očistíme. Na plech dáme papier na pečenie, vymastíme ho a vysypeme strúhankou. Nakrájame jablká na plátky, zalejeme piškótovým cestom. Pečieme cca 25 minút na 200˚C. Po upečení koláč vyklopiť na dosku, opatrne stiahnuť papier. Posypať práškovým cukrom.

Postup na cesto: Bielka vyšľaháme do tuha, pridáme práškový cukor a vyšľaháme. Potom zľahka zamiešame žĺtka, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na koniec pridáme teplé mlieko, premiešame a vyliať na jablká.

 

Mexický svadobný koláč

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 2 vajcia, 400 g múky (Promix PK, Schär, Jizerka), 220 g kryštálového cukru, 2 ML prášku do pečiva, 1 konzerva krájaného ananásu

Potrebujeme na polevu: 120 g masla, 400 ml sladkej smotany, 100 g strúhaného kokosu, 100 g kryštálového cukru, 50 g posekaných orechov

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme šťavu z ananásu, múku s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vylejeme na vymastený plech. Navrch poukladáme kúsky ananásu. Dáme piecť na 20 minúť / 175°C.

Pripravíme polevu: Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme maslo (necháme rozpustiť), kokos, orechy, cukor – necháme rozpustiť, miešame pokým príde do varu. Ešte teplý koláč potrieme touto polevou. Navrch môžeme nastrúhať čokoládu. Dáme vychladnúť.

 

Makovník

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 500 g Promix, 150 ml teplého mlieka, 1 PL kryštálového cukru, 1 kocka čerstvého droždia, ½ ML soli, kvások, 70 g tuku (maslo alebo Palmarín)

Potrebujeme na plnku: 150 g mletého maku, 3 PL práškového cukru, 70 ml vody, kôra z 1 citróna, trochu citrónovej šťavy

Postup: Z múky odsypte asi 2 PL zmesi bokom (budeme potrebovať na posýpanie pracovnej dosky). Do 150 ml teplého mlieka rozmiešame 1 PL kryštálového cukru a 1 kocku čerstvého droždia a necháme asi 5 minút pri izbovej teplote nakysnúť. Do zmesi pridáme ½ ML soli, kvások, 70 g tuku a asi 300 ml mlieka, ktoré prilievame postupne podľa potreby, aby sme zo všetkých prísad vypracovali mixérom mäkké cesto. Necháme v mise prikryté utierkou kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí vyklopíme na dosku, posypanú odloženými 2 PL zmesi, cesto premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5–1 cm. Potrieme plnkou, na ktorú si obaríme mak sladkou vodou a necháme ho odstáť. Potom primiešame citrónovú kôrou a šťavu, odlejeme prípadnú prebytočnú tekutinu. Plnku natrieme takmer na celý povrch cesta, necháme po okrajoch asi po 1-1,5 cm voľné miesto, aby plnka nevytiekla. Zatočíme, potrieme vajíčkom s troškou leja a pečieme na 200°C asi 20 minút do zlatohneda.

 

Bezlepkové smotanové trojuholníky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 600 g bezlepkovej múky Schúr MixB / Promix Alfa, 400 ml kefírového alebo acidofilného mlieko (príp. cmar, zákysanka), 100 ml oleja, 1 kocku droždia, 2 PL kryštálového cukru, 2 KL soli

Potrebujeme na plnku: 400 g kyslej smotany (16%), 6 strúčikov cesnaku (minimálne), 1 KL soli, okrem toho: 1 rozšľahané vajce na potieranie trojuholníkov a sezamové semienka, prípadne rasca

Postup: Všetky suroviny na cesto poriadne vymiesime a hotové cesto necháme vykysnúť. Kvások nie je potrebné robiť osobitne, stačí kefírové mlieko mierne zohriať a droždie iba priamo rozmrviť do múky. Po vykysnutí cesto rozdelíme na pracovnej doske na tri rovnaké časti. Každú časť rozvaľkáme do obdĺžnika, potrieme 1/3 plnky, (túto si pripravíme vymiešaním smotany s pretlačeným cesnakom a soľou), zrolujeme a nakrájame ostrým nožnom cik-cak na trojuholníky. Tieto poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, povrch jemne posolíme a posypeme semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 15-20 minút (prvých cca 7 minút so zaparením – na spodok rúry dáme plech s vriacou vodou).

Vegan verzia (bez lepku, mlieka a vajec):: Namiesto kefíru použijeme zakysaný sójový nápoj, namiesto smotany zakysanú sójovú smotanu a trojuholníky potrieme rozpusteným Alsanom alebo iným tukom či olejom.

 

Makové mlieko

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 100 g celého maku, 800 ml vody

Postup: 100 g celého maku prepláchneme a zalejeme 800-100 ml vody. Menšie množstvo vody zabezpečí výslednú hustejšiu mliečnu konzistenciu. Takto zaliaty mak necháme cez noc namočený pri izbovej teplote. Je možné ho občas premiešať a uvidíme, že zrnká majú po čase tendenciu usádzať sa na dne nádoby. V dôsledku uvoľňovaniu tuku z maku bude po pár hodinách tekutina žltohnedá. Zmes budúceho makového mlieka prelejeme do mixéra a mixujeme na najvyšších otáčkach. Mixovaním sa do vody uvoľňujú dôležité látky, tekutina začne peniť a nadobudne bielu mliečnu farbu. Nakoniec premixované makové mlieko potrebujeme precediť. Použijeme husté sitko, či sterilnú gázu, ľanové plátno alebo utierku.

 

Bezlepkové langoše

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 250 g Jizerka, 160 ml vlažnej vody, 1/3 ML cukor, ½ kocky droždia, soľ

Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešame a necháme 30 minút kysnúť. Tvarujeme menšie alebo väčšie langoše, necháme ešte 5 minút podkysnúť a krátko pražíme na oleji. Navrch dáme trochu kečupu a nastrúhaný syr.

 

Pohánkovo-kokosovo-ovocné muffiny

E-mail Tlačiť PDF

Na 12-16ks potrebujeme: 00 g Schär patiserie, 100 g pohánkovej múky (tmavá), 100 g kryštálového cukru, 1 lyžicu prášku do pečiva, 0,75 dcl mlieka, 0,75 dcl oleja, 1 banán, 100 g strúhaného kokosu (alebo posekaných orechov), 1 vajce, soľ

Postup: Banán pokrájame na kúsky, zmiešame s múkou, kokosom, cukrom, práškom do pečiva. Zvlášť zmiešame tekuté suroviny a pridáme do múkovej zmesi. Premiešame a dáme do košíčkov (keď je cesto v kočíčkoch, môžeme do neho vopchať ovocie alebo čokoládu). Pečieme v teplovzdušnej rúre na 170°C cca 20 minút.

 

Pšenové a mrkvové guľky

E-mail Tlačiť PDF

Pšenové guľky

Potrebujeme: 1 šálku pšena (uvareného vo vode), 150 g sušených sliviek (rozmixovaných s mandľovým mliekom na kašu), 80 g mletých pistácií (alebo iných orechov), 2 PL kokosu + na obaľovanie, meď podľa potreby

Postup: Všetky suroviny zmiešame a potom tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke.

 

Mrkvové guľky

Potrebujeme: 250 g postrúhanej mrkvy, 100 g podrvených piškót, 1 citrón (šťavu + kôru), 4 PL mletých mandlí, 1-2 PL cukru

Postup: Mrkvu s cukrom udusíme do mäkka a necháme vychladnúť. K vychladnutej mrkve pridáme piškóty, citrónovú kôru a citrónovú šťavu a dobre premiešame. Zo zmesi formujeme guľky, ktoré obalíme v mandliach alebo kokosovej múčke.

 

     


Stránka 10 z 11

Zoznam receptov: