Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


SMOTANOVÉ OVOCNÉ ZÁKUSKY

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 5 vajec, 5 lyžíc cukru, 5 lyžíc teplej vody, 5 lyžíc múky Promix Forte, 1 lyžica kakaa. Cukor s bielkami vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme žĺtka, múku, vodu, kakao a upečieme. Plnka: vyšľaháme 1 šľahačkovú smotanu so stužovačom Dr. Oetker a pridáme 2 kyslé smotany ochutené vanilkovým cukrom (1 kyslá smotana + 1 vanilkový cukor). Natrieme na vychladnutý koláč a poukladáme ovocie, napr. kiwi alebo jahody. Dáme stuhnúť do chladničky. Medzitým si pripravíme polevu – želatínu. Želatína: ½ l vody, 2 šumienky obyčajné (príchuť tropic, citrón), 1 Zlatý klas a 1-2 polievkové lyžice cukru. Toto uvaríme a po vychladnutí ešte letné rozotrieme na koláč a opäť ho dáme stuhnúť.

Dobrú chuť praje Zuzka.

 

NEPEČENÉ BURIZONOVÉ GUĽKY

E-mail Tlačiť PDF

Suroviny: 300g kryštálového cukru, 70g Hery, 70g Cery, 1 Salko, 2 balíky ryžových burizonovCukor skaramelizujeme a za stáleho miešania pridáme Heru, Ceru a Salko. Zmes necháme trochu vychladnúť a zmiešame s burizonmi. Ruky si namočíme do vody a tvarujeme guľky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov.

Recept odporúča Ľudka.

 

OVOCNÝ KOLÁČ SO ŽELATÍNOU

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 6 vajec, 6 lyžíc kryštálového cukru, 6 lyžíc múky Promix Uni. Cukor so žĺtkami vymiešame do peny, pridáme múku a sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Na vychladnutý koláč poukladáme ovocie (polovičky marhúľ, broskýň a pod.) a zalejeme želatínou. Želatína: 700 ml vody alebo kompótovej šťavy, 2 Zlaté klasy, 2 lyžice kryštálového cukru. Vodu zmiešame s cukrom a Zlatým klasom a za stáleho miešania uvaríme. Ešte horúcim zalejeme koláč s ovocím. Necháme stuhnúť, nakrájame na štvorce (trojuholníky), môžeme ozdobiť šľahačkou.

Recept odporúča Ľudka.

 

SLIVKOVÝ KOLÁČ

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 300 ml bezlepkovej múky, 150 ml práškového cukru, 150 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 vajce, 1/3 prášku do pečiva. Všetky suroviny zmiešame, dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto poukladáme rozpolené a vykôstkované slivky. Môžeme posypať posýpkou z múky, masla a práškového cukru alebo len posypať škoricovým cukrom. Pečieme asi 30 minút.

Obľúbený koláč Terezky.

 

 

KUKURIČNÉ PLACKY

E-mail Tlačiť PDF

Suroviny: 140g kukuričnej múky, 1 lyžica Promix Unik/Pk, 1 lyžička prášku do pečiva, soľ, 2 vajcia, 450 ml cmaru, olej. Do misky dáme kukuričnú a Promix múku, prášok do pečiva, 2 žĺtky, cmar a zmiešame. Necháme 20 minút postáť, potom primiešame sneh z 2 bielkov. Na panvicu potretú olejom dáme placku z dvoch lyžíc cesta a opečieme z oboch strán. Chuť vylepšíme pridaním postrúhaného eidamu, nasekanou paprikou alebo orestovaným kuracím mäsom. Placky sa podávajú so zeleninovým šalátom.

Niečo na zahryznutie od Ivky.

 

 

PIZZA NA PANVICI

E-mail Tlačiť PDF

Suroviny na 1 porciu cesta: 100g bezlepkovej múky (môže byť aj chlebová), ½ prášku do pečiva (Dr. Oetker), čerstvé droždie (Fala), cukor na kvások, 1,5 dl teplej vody (alebo žinčice), soľ, olej na potretie panvice. Urobíme si kvások z vody, cukru, droždia, po vykysnutí pridáme múku s práškom do pečiva, soľ podľa chuti.

Suroviny na oblohu podľa vlastného výberu:

  • na potretie cesta paradajkový pretlak alebo čerstvá paradajková pasta, môžeme ochutiť cesnakom, oreganom a iným korením,
  • čerstvá zelenina nakrájaná na kúsky (paradajky, papriky, šampiňóny a pod.),
  • mäsové výrobky vhodné pre bezlepkovú diétu (šunka nakrájaná na pásiky, orestované kuracie kúsky a pod.),
  • vajce rozšľahané so soľou alebo uvarené,
  • tvrdý nastrúhaný syr.

Postup: Hore uvedená dávka je na priemer panvice 20 – 25cm, s hrubším dnom (najlepšie teflonová), aby sa cesto prepieklo a neprihorelo, vhodné je pod panvicu podložiť platňu. Na panvicu dáme trochu oleja, rovnomerne pomastíme. Potom pridáme vypracované cesto, ktoré rozotrieme po celom obvode panvice. Takto necháme cesto odležať asi 15 minút. Cesto v panvici dáme piecť na sporák pri najnižšej teplote, panvicu prikryjeme. Pečieme 10 - 12 minút až do ružova, občas skontrolujeme. Potom cesto oddelíme od panvice a otočíme. Opečenú stranu potrieme paradajkovým pretlakom a ukladáme pripravené suroviny podľa vlastnej fantázie (mäso, zeleninu), dopekáme prikryté. Tvrdý postrúhaný syr pridávame tesne pred dopečením, ktoré trvá 8 - 10 minút (spodok musí byť ružový). Potom tepelný zdroj vypneme a necháme dôjsť, aby ostala pizza vláčna a nevysušená. Pokrájanú podávame na teplom tanieri.

Vlastná receptúra Editky.

 

 

ZEMIAKOVÉ PAGÁČIKY

E-mail Tlačiť PDF

Budete potrebovať: 3 hrnčeky bezlepkovej múky, 2 hrnčeky uvarených postrúhaných zemiakov, 1 hrnček oleja, 1 hrnček vlažného sójového mlieka, na kvások cukor, kvasnice a mlieko, na potretie vajíčko, soľ, rascu. Všetky prísady vymiesime a necháme nakysnúť. Na pomúčenej doske vykrajujeme malé pagáčiky. Poukladáme ich na vymastený plech. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, časť pagáčikov môžeme posypať rascou, posolíme a upečieme do ružova.

Chutný recept od Majky.

 

 

KYSNUTÉ BUCHTIČKY

E-mail Tlačiť PDF

Suroviny: 400g bezlepkovej múky Promix Uni, 1 čerstvé droždie, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 2 vajcia, 3 lyžice oleja, 250 ml mlieka (možno nahradiť vodou). V malom množstve teplej vody rozpustíme droždie s cukrom, do misy dáme múku, soľ, jeden a pol vajca, olej, rozpustené droždie a mlieko. Cesto vyšľaháme mixérom, Pripravíme si nádobu s vodou a pomocou dvoch lyžíc tvarujeme buchtičky. Lyžice treba častejšie namáčať do vody. Buchtičky ukladáme na vymastený pekáč, vhodný je aj papier na pečenie. Povrch potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, soľou, rascou a podobne a necháme ešte 15 minút nakysnúť na pekáči. Rúru vyhrejeme na najvyššiu teplotu a do spodnej časti rúry položíme nádobu s vodou. Po nakysnutí buchtičky vložíme do rúry, teplota sa nesmie znížiť. Asi po 10 minútach skontrolujme a môžeme posypať syrom. Pečieme dozlata ďalších 10 minút.

Od Moniky.

 

PLNENÉ VANILKOVÉ ROŽKY

E-mail Tlačiť PDF

Suroviny: 400g múky Promix Uni, 1 Hera, 6 lyžíc kyslého mlieka, práškový a vanilkový cukor na obaľovanie. Všetky suroviny zmiešame a necháme odstáť v chlade, najlepšie 24 hodín. Potom cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce 5 x 5 cm, naplníme ich lekvárovou, orechovou a alebo inou plnkou. S cestom treba pracovať opatrne, pretože je krehké. Po naplnení rožky stočíme, nepotreté ich pečieme na plechu doružova v stredne vyhriatej rúre. Po upečení rožky obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Sladké pokušenie od Moniky.

 

Orechové rezy

E-mail Tlačiť PDF

25 dkg práškového cukru, 25 dkg orechov a sneh z piatich bielkov spolu vymiešame a upečieme ako piškótové cesto na papieri na pečenie.Na krém potrebujeme 5 žĺtkov, 2 PL kakaa, 20 dkg práškového cukru, 2-3 lyžice vody. Za studena všetko vymiešame a varíme nad parou pokiaľ zmes zhustne. Do vlažnej zmesi pridáme jednu polovicu palmarínu a spolu vymiešame. Nakoniec pridáme 25 - 30 dkg masla a vyšľaháme. Hotový koláč polejeme  čokoládovou polevou.

Dobrú chuť praje Majka.

 


Stránka 1 z 11

Zoznam receptov: