Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Barónkine rezy

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme na cesto: 45 dkg múky, 15 dkg cukru, 4 žĺtky, 1/2 prášku do pečiva, 1 Hera,

Potrebujeme na plnku: 1 kg postrúhaných jabĺk, 4 ks vaječných bielkov, 15 dkg cukru, škorica

Postup: Suroviny spracujeme na cesto, ktoré rozdelíme na 3 časti. Dve časti rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšnú tretinu uložíme na 30 minút do chladničky alebo na chladné miesto. Na cesto na plechu rovnomerne rozložíme postrúhané jablká, z ktorých sme predtým vytlačili šťavu (inak by cesto bolo vlhké). Jablká posypeme škoricou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne doň zašľaháme cukor (práškový, pomletý). Na vrch postrúhame zvyšnú tretinu cesta. Upečieme v predhriatej rúre.

 

Pečený cícer

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 1 konzervu cíceru, 3 PL olivového oleja, 1ČL sušeného cesnaku, 1 PL čerstvého tymianu alebo 1 ČL sušeného, 1 a 1/2 ČL rímskej rasce, soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: Cícer zlejeme, opláchneme a osušíme. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cícer a korenie a za stáleho miešania opekáme asi 7 minút, kým nezačne pukať a hnednúť. Upečený cícer vysypeme na papierovú utierku, aby vysala prebytočný tuk. V prípade potreby dochutíme.

 

Škoricové hviezdičky

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 500 g mandlí, 3 - 4 vaječné bielky, 400 g práškového cukru, 1/2 PL mletej škorice, 2 PL čerešňovice alebo citrónovej šťavy, cukor na posypanie dosky

Postup: Nelúpané mandle zomelieme. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame preosiaty práškový cukor. 1/3 tejto snehovej hmoty odložíme, zvyšok zmiešame s mandľami, škoricou a čerešňovicou (citrónovou šťavou). Cesto vyvaľkáme na pocukrovanej doske na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme z neho hviezdičky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Natrieme ich odloženou bielkovou polevou. Cez noc ich necháme schnúť. Potom rýchlo upečieme v predhriatej rúre tak, aby povrch zostal biely (cca 4-5 minút) pri teplote 200-225˚C (cca 70 kusov).

 

Výdatný bochník so syrom a šunkou

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 350 g múky Mix B, 3 vajcia, 100 g jemne nasekanej údenej šunky, 100 g jemne nasekanej varenej šunky, 100 g strúhaného syra (napr. Ementál, Čedar...), 70 g rozpusteného margarínu, 125 ml mlieka, 15 g čerstvého droždia alebo 10 g sušeného droždia

Postup: Múku zmiešame s vajcami, kým je zmes hladká. Rozpustíte droždie v mlieku, pridáme margarín a dobre premiešame. Pridáme všetky ostatné ingrediencie. Cesto vylejeme do vymastenej formy, ktorú sme vopred vymazali olejom alebo tukom a vysypali múkou. Pečieme asi 40 minút pri teplote 180˚C.

 

Krehké vafle

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 300 g bezlepkovej múky, 500 ml mlieka, 75 g cukru, 100 g roztopeného masla (olej), 2 vajcia, štipka soli, 1/2 balíčka prášku do pečiva

Postup: Suroviny spolu zmiešame a pečieme približne 4 minúty vo vaflovači

 

Cookies

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 200 g Promix UNI, 130 g práškového cukru, 125 g masla, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vajce, 1ML kypriaceho prášku, 150g tmavej čokolády

Postup: Do misky dáme zmäknuté maslo spolu s práškovým cukrom, vajcom, vanilkovým cukrom, kypriacim práškom a múkou. Vymiešame cesto, do ktorého zapracujeme kúsky posekanej tmavej čokolády. Z cesta vypracujeme okrúhle guľky a roztlačíme ich na placky. Cookies rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri teplote 190˚C.

 

Kokosové rezy

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme na cesto: 6 vajec, 2 PL kakaa, 6 PL práškového cukru, 5 PL kukuričnej polohrubej múky (alebo 3 PL mletých orechov + 2 PL kukuričnej múky), 1/2 balíčka prášku do pečiva, lekvár na potretie cesta
Potrebujeme na plnku č. 1: 2 dcl vody, 150 g kryštálového cukru, 250 g masla, 250 g strúhaného kokosu
Potrebujeme na plnku č. 2: 3 celé vajcia (keď sú menšie, dať aj 4), 3-4 PL kryštálového cukru, 2 PL kakaa, 250 g masla
Postup na cesto: 6 žĺtkov vymiešame s práškovým cukrom a kakaom. Potom pridáme múku, prášok do pečiva a sneh zo 6 bielkov. Toto cesto dáme upiecť vo vymastenom a múkou vysypanom plechu (môže byť papier na pečenie) do vyhriatej rúry na 180˚C. Po vychladnutí cesta toto potrieme lekvárom (vhodný je trochu kyslejší lekvár, napr. ríbezľový).
Postu na plnku č.1: Uvaríme vodu s cukrom do rozpustenia cukru, hneď do teplého nasypeme kokos, premiešame, zakryjeme, potom necháme vychladiť a do vychladnutého vmiešame zmäknuté maslo.
Postup na plnku č.2: V pískacom hrnci alebo nad parou uvaríme vajcia s cukrom. Potom zmes preložíme do inej nádoby a vychladíme. Pretrieme cez sitko, aby neboli hrčky, pridáme maslo a kakao. Túto plnku natrieme na kokosovú plnku. Povrch oblejeme čokoládovou polevou (100 g Cery + 100 g čokolády).

 

Cviklový humus

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 400 g cícerovej konzervy (bez nálevu), 2 strúčiky cesnaku, 3 PL Tahini pasty, 1 väčšiu uvarenú červenú cviklu (varíme v šupke asi 1 hodinu), šťavu z 1 citróna, soľ, olivový olej

Postup: Všetky ingrediencie okrem olivového leja rozmixujeme dohladka, naložíme do misky a pokvapkáme olivovým olejom.

 

Semienkový nízkosacharidový chlieb (vhodný pre celiatikov aj diabetikov)

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme: 1,5 hrnčeka pomletých semienok (alebo 1 hrnček semienok + 0,5 hrnčeka pohánkovej múky), 2 vajíčka, 2,5 PL octu, 2 KL prášku do pečiva, 5 PL psyllia, 1 KL soli, 1 hrnček vriacej vody

Postup: Semienka si namelieme v kávovom alebo stolovom mixéri. Môžeme dať mix - ľanové, tekvicové, sezamové, slnečnicové a pod. Nemusia byť namleté najemno, môžu tam byť ja celé semienka. Ďalej ich zmiešame s ostatnými surovinami, prilejeme horúcu vodu a dobre premiešame. Vytvarujeme bochník. Dáme ho na plech, na papier na pečenie alebo do vhodnej formy, napr. do jenskej misy. Pečieme v predhritrej rúre cca 55 minút na 180-200˚C, podľa rúry. Ja zvyknem prvú polhodinku piecť zakryté. Nerozkrajujte, kým chlieb úplne nevychladne!

 

Kiwi rezy

E-mail Tlačiť PDF

Potrebujeme na cesto: 4 vajcia, 4 PL kryštálového cukru, 4 PL múky, 1/2 kypriaceho prášku, 1 PL kakaového prášku

Potrebujeme na plnku: 6 ks kiwi, 1 ks vanilkového cukru, 2 PL kryštálového cukru, 1 ks vanilkového pudingu, 300 ml vody, 1 ks veľkého vanilkového jogurtu, 500 g tvarohu, 1 ks práškovej želatíny, 150 ml vody, 4 PL práškového cukru

Postup na cesto: 4 bielka vyšľaháme, pridáme 4 PL kryštálového cukru, opäť šľaháme do tuha. Zašľaháme 4 žĺtka a na záver vmiešame 1 lyžicu kakaa a 4 PL múky zmiešanej s kypriacim práškom do pečiva. Kakaové cesto vylejeme do formy vystlanej papierom. Pečieme pri teplote 170˚C.

Postup na kiwi plnku: Na vychladnutý kakaový korpus vylejeme kiwi plnku, ktorú pripravíme takto: Zrelé kiwi očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca, zalejeme 100 ml vody a povaríme 2-3 minúty, pridáme 2 PL kryštálového cukru a vanilkový cukor. Premiešame. V 200 ml studenej vody rozmiešame 1 vanilkový pudingový prášok a vlejeme ku kiwi základu. Celé premiešame a privedieme do varu. Hotové (ešte horúce) vylejeme na vychladnutý kakaový korpus.

Postup na jogurtovo-tvarohovú plnku: Vo veľkej miske rozmiešame jogurt spolu s tvarohom, podľa chutí osladíme. Do 150 ml vody vysypeme želatínu na prípravu plnky a necháme 10 minút napučať. Potom túto zmes prehrejeme a vlejeme do jogurtu zmiešaného s tvarohom. Vylejeme na vychladnutú kiwi plnku a necháme na chladnom mieste odpočívať a tuhnúť. Na záver celú tortu ozdobíme nastrúhanou čokoládou.

 


Stránka 9 z 11

Zoznam receptov: