Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Odpaľované venčeky

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 100ml (g) vody, 100g maslo alebo iný tuk, 100g bezlepkovej múky (najlepšie Promix UNI), 3 vajcia, štipka soli, štipka cukru (nemusí byť) Krém: 200 g masla , 1 Zlatý klas (Dr. Oetker), 4dcl mlieka, cukor (podľa chuti), 1 vanilkový cukor.

Cesto: Do nádoby nad oheň dáme vodu, maslo a necháme zohriať, až sa tuk rozpustí. Keď voda bublinkuje, oheň vypneme a naraz vsypeme všetku múku so štipkou soli (i cukru) a miešame, kým múka vsiakne všetku vodu. Necháme vychladnúť. Vychladnuté premiestnime do kuchynského robota s nástavcom na miesenie cesta. Miešame a po jednom vždy pridávame vajcia. Po pridaní tretieho, miešame ešte cca 1 minútu. Potom na plech ukladáme kôpky lyžičkou alebo zdobiacim vreckom. Upečieme a ešte mierne teplé prekrojíme. Po úplnom vychladnutí naplníme krémom.

Krém: Uvaríme hustý puding z mlieka a Zlatého klasu. Mlieko ocukríme podľa chuti. Maslo vymiešame s vanilkovým cukrom a zašľaháme doň po troche vychladnutý puding. Dobre vymiešať.

 

Prekladaná piškóta

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 6 celých vajec, 180g Promix PK, 160g práškový cukor 10 minút piecť pri 220°C. Keď vychladne pokrájame na kocky 2 x 2 cm. Krém: 3dcl mlieka, 1 Zlatý klas, 2 žĺtka Uvaríme a necháme vychladnúť. Primiešame 15dkg maslo, upražíme na sucho 10dkg orechov, pomelieme ich a ušľaháme – zmiešame všetko spolu + 25dkg práškového cukru.

Zoberieme misu a začneme ukladať.

1. Natriem krém na misu.

2. Nasypem vrstvu piškótových kociek.

3. Lyžičkou dáme kde-tu kúsky lekváru prípadne čerstvé ovocie (napr. jahody) – natriem krém.

Opakujem toto dovtedy, kým sa neminú suroviny a formujem to do kopca. Nakoniec dáme zachladiť na 2 hodiny do chladničky.

 

Bezlepková bábovka

E-mail Tlačiť PDF

4 vajcia, 20 dkg práškového cukru, 20 dkg bezlepkovej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dcl olej, 1 dcl vody, 1 vanilka, kakao, hrozienka Žĺtka vymiešame s cukrom a vanilkou, postupne pridávame vodu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy, do druhej polovice vmiešame trochu kakaa a vylejeme do formy. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 45 minút (do cesta môžeme pridať hrozienka, posekané oriešky a pod.). Hotovú bábovku môžeme poliať čokoládou.

 

Koláč lenivej ženy

E-mail Tlačiť PDF

2 šálky bezlepkovej múky, 1 šálka kryštálového cukru, 1 šálka maku, 1 šálka mlieka, 1 šálka oleja, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, džem, čokoládová poleva. Žĺtky vymiešame s cukrom, postupne vmiešame mlieko, olej, mak a múku s práškom do pečiva.

Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme v stredne vyhriatej rúre. Hotový a vychladnutý koláč natrieme džemom a polejeme čokoládou.

 

Rýchly koláč

E-mail Tlačiť PDF

15dkg bezlepkovej múky, 15dkg cukru, 2 vajcia, 8dkg mletých orechov, 15dkg džemu, 2dcl vody, prášok do pečiva.

Všetko spolu vymiešať na hladké cesto. Vody dať toľko, aby cesto nebol veľmi husté. Piecť v remoske, vrch zdobiť ovocím.

 

Jablkový (tvarohový, makový, orechový) koláč

E-mail Tlačiť PDF

150g Promix PK, 150g Promix Forte, 250g Hera, 2 vajcia – zmiesime, rozdelíme na 2 časti.

Rozvaľkáme, dáme na plech 1. časť, navrstvíme plnku (tvarohovú, makovú, alebo orechovú), prikryjeme 2. rozvaľkanou časťou, potrieme trochou mlieka + 1 ČL cukru, popicháme  vidličkou a upečieme.

 

 

Tvarohové rezy

E-mail Tlačiť PDF

4 vajcia, 2dcl kryštálového cukru, 2dcl oleja, 2 kakaové pudingové prášky (bezlepkové), 2 vanilkové pudingové prášky, 1 prášok do pečiva.

Plnka: 750g jemného tvarohu, 1 Hera, 250 g práškového cukru, vanilkový cukor. Poleva: 4dcl pomarančového džúsu, 1  Zlatý klas, vanilkový cukor. Bielky vyšľaháme s cukrom, pridáme žĺtky, olej, pudingové prášky a prášok do pečiva, vylejeme na vymastený a vysypaný plech a upečieme. Vychladnuté naplníme plnkou.

Plnka: Suroviny vymiešame, natrieme na vychladnuté cesto a dáme stuhnúť do chladničky. Stuhnuté polejeme polevou.

Poleva: Suroviny uvaríme na kašu, ešte vlažné nalejeme na plnku.

 

 

Bublania

E-mail Tlačiť PDF

5 vajec, 250g Hery, 250g Promix PK, 200g cukru, 1 prášok do pečiva

Žĺtky vymiešame s cukrom, postupne pridávame tuk a znova šľaháme. Pridáme múku, rozmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech, rozotrieme a pokladieme odkvapkaným ovocím.

 

 

Kokosové kolieska

E-mail Tlačiť PDF

350g Promix PK, 250g Promix Uni, 400g Hery, 250g kokosovej múčky, 3 vajcia, 250g práškového cukru, 1 prášku do pečiva

Zo surovín spracujeme na doske cesto, vyvaľkáme, povykrajujeme rôzne tvary, pečieme pri 170°C. Treba nechať odležať niekoľko dní. Sú vynikajúce, cesto sa nelepí, ani nemrví, možno ho povtláčať do formičiek na rožteky, orechy, prípadne pridať kakao, formičky netreba vymazávať tukom.

 

 

Nanukové rezy

E-mail Tlačiť PDF

8 vajec, 8PL práškový cukor, 2 PL bezlepkovej múky, 2 PL hladkej sójovej múky

Plnka: 6 dcl mlieka, 1 balíček vanilkového cukru, 5PL maizeny, 250g masla, 200g práškového cukru

Poleva: 100g varovej čokolády, 50g stuženého pokrmového tuku

Vymiešame žĺtky s práškových cukrom, pridáme sneh z bielkov, bezlepkovú múku a hladkú sójovú múku. Upečieme. Vychladnuté potrieme plnkou a polejeme čokoládovou polevou.

Plnka: V 3dcl mlieka rozmiešame maizenu a vanilkový cukor. Zmes vlejeme do 3dcl horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Vychladnuté postupne pridáme do masla vymiešaného s práškovým cukrom.

Poleva: Čokoládu a stužený tuk rozpustíme nad parou a dohladka vymiešame.

 


Stránka 3 z 11

Zoznam receptov: