Celiastred

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Receptár


Banánový koláč

E-mail Tlačiť PDF

2 vajcia, 13dkg kryštálový cukor, 3 banány, 4dkg kokos, 15dkg múka Promix PK, 1 prášok do pečiva. Vajcia vyšľahať s cukrom. Pridať 1 banán a kokos, vymiešať. Pridať múku s práškom do pečiva a vymiešať. Cesto vyliať na pekáč, navrch poukladať na kolieska nakrájané banány a dať piecť. Po upečení ozdobiť čokoládou.

 

Bezlepkové bryndzové kolieska

E-mail Tlačiť PDF

250g UNI bezlepkovej múky, ½ ČL sódy bikarbóny, 125g bryndze, 80g masla, 2 PL kyslej smotany, troška soli, 2 vajcia (jedno na potretie), rasca a červená paprika/provensálske bylinky/sezam na  posypanie

Do misky si dáme postupne všetky suroviny, jedno vajíčko a vypracujeme (rukami vymiešame) hladké cesto. Na pracovnej doske ho vyvaľkáme a vykrajujeme nie veľmi tenké kolieska alebo iné tvary, ktoré dáme na vymastený pekáč. Potrieme druhým rozšľahaným vajcom, posypeme rascou a červenou paprikou alebo provensálskymi bylinkami alebo sezamom a pečieme 12-15 minút na 200°C.

 

Perníková roláda

E-mail Tlačiť PDF

60dkg hladkej múky alebo 50dkg bezlepkovej múky a 10dkg amarantovej múky, 10dkg masla, 25dkg práškový cukor, 4 PL medu, 3 vajcia, 1 PL medovníkového korenia, 1 ČL sódy bikarbóny, štipka soli.

Plnka:  mleté orechy – 8 násypok mlynčeka, slivkový lekvár.

Všetko zmiešame, vypracujeme cesto a odložíme minimálne na 12 hodín do chladničky. Cesto rozdelíme na 4 časti, rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme slivkovým lekvárom, posypeme orechmi a zvinieme do rolády. Uložíme na vymastený plech – 2 rolády na jeden plech a pečieme pri teplote 150–180°C cca 20-25 minút. Pred pečením popicháme rolády vidličkou, po upečení hneď potrieme rozšľahaným vajcom alebo mliekom. Zabalené v potravinárskej fólii alebo mikroténovom sáčku vydrží dlho mäkké v chladničke.

 

Mrkvové mafiny plnené tvarohom

E-mail Tlačiť PDF

1 ½ hrnčeka (250ml) bezlepkovej múky Promix PK špeciál, 1 ½ ČL jedlej sódy, 1 ČL soli, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL kypriaceho prášku, ½ ČL mletý muškátový oriešok (nemusí byť), 1 hrnček kryštálového cukru, 3 vajcia + 1 bielok, 165ml oleja, 1 ½ hrnčeka najemno nastrúhanej mrkvy.

Tvarohová plnka: 250g tvarohu, 1 vanilínový cukor, 2 PL práškový alebo kryštálový cukor, 1 žĺtok, 3 celé vajcia a bielok vyšľaháme s olejom, pridáme nastrúhanú mrkvu, premiešame a nakoniec pridáme suché prísady, čiže múku, sódu, soľ, kypriaci prášok, škoricu, cukor a všetko spolu riadne vymiešame.

Do mafinovej formy naukladáme papierové košíčky a do nich rozdelíme cesto – vyjde na 24 košíčkov. Na vrch cesta malou lyžičkou rovnomerne pokladieme tvarohovú plnku a jemne vtlačíme do cesta. Pečieme pri 175°C cca 20 minút.

 

Banánové mufiny

E-mail Tlačiť PDF

115g masla, 215g kryštálového cukru, 2 vajcia, štipka soli, 270g bezlepkovej múky (Promix PK Špecial), 3 veľké roztlačené banány, 1 ČL sódy bikarbóny, 70g mleté orechy (vlašské a iné) Vymiešame maslo s cukrom a vajcami, pridáme soľ, múku, sódu bikarbónu, roztlačené banány a oriešky. Rozdelíme do mafinových košíčkov – 24 kusov a pečieme pri 180°C cca 15-20 minút. Tip: Do cesta, alebo na vrch cesta môžeme ešte pridať na kocôčky nakrájanú horkú čokoládu.

 

Zákusok od Zdenky – výborný

E-mail Tlačiť PDF

Piškóta: 6 bielkov šľaháme so 7 PL kryštálového cukru + zamiešať žĺtka, pomaly pridávať 6 PL múky na prípravu zákuskov a 4 PL kakaa.

Plech vymastiť, pomúčiť a piecť vo vyhriatej rúre na tenkom plechu.

Biela plnka: 4dcl mlieka, 20dkg Iva, 10dkg maslo, 9dkg práškový cukor, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok. Všetko za stáleho miešania zohriať na bod varu. Nevariť.

Hnedá plnka: 2dcl mlieka, 1/8 masla, 1 varová čokoláda Každú plnku zvlášť po uvarení mixovať aspoň 5 minút na č. 1. Plnky vliať do pohárov, zavíčkovať a nechať stáť v chladničke 24 hodín.

Na druhý deň vyšľahať v šľahači na č. 1 asi 3-5 minút, najprv bielu a potom hnedú plnku (hnedá plnka sa vyšľahá skôr). Na piškótu natrieť najprv bielu, potom hnedú plnku a posypať strúhankou čokoládou.

 

Chlieb (obľúbený)

E-mail Tlačiť PDF

500g svetlej bezlepkovej múky (Mix B), 50g pohánkovej múky, 50g ľanového semiačka, 50g pšenových vločiek, 50g sójových vločiek, 50g slnečnicových jadierok (sekané vlašské orechy), 1 kocka droždia (42g), 1 PL cukru, 530ml vlažnej vody, 2 ČL soli, 1 PL jablčného octu, 3 PL repkového oleja Droždie rozdrobíme a rozmiešame s cukrom vo vlažnej vode (100ml). Necháme ho niekoľko minút vzísť.

Múku zmiešame s pohánkovou múkou, ľanovým semiačkom, vločkami, slnečnicovými jadierkami a soľou. Pridáme droždie, jablčný ocot, 1 PL oleja a zbytok vody. Nastavíme program pre bezlepkové pečenie. V prípade pečenia v rúre cesto asi 5 minút dôkladne premiesime a dáme do formy, ktorá je vymastená tukom a vysypaná bezlepkovou strúhankou.

V teplej rúre necháme cesto 30-40 minút kysnúť. Malo by nakysnúť zhruba o polovicu svojho objemu. Chlieb ďalej pečieme pri 225°C cca 50 minút. Potom chleba potrieme 2 PL oleja a 10 minút dopekáme. Po upečení ho vyklopíme a necháme vychladnúť.

 

Perníkový koláč

E-mail Tlačiť PDF

5 vajec, práškový cukor – toľko, koľko váži 5 vajec, múka (Mix C) – toľko, koľko váži 5 vajec, 10dkg kryštálového cukru, 2dcl vody, 1 balíček prášok do perníka (Dr. Oetker), 1 hrsť hrozienok, 1 hrsť mletých vlašských orechov, 1–2 dcl oleja Upálime 10dkg kryštálového cukru, zalejeme 2dcl vody, necháme rozpustiť a vychladnúť.

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do penista, potom pridáme vychladnutý karamel, múku zmiešanú s práškom do perníka, hrozienka, mleté vlašské orechy a olej. Nakoniec vymiešame sneh z bielkov a opatrne zamiešame do cesta. Použijeme papier na pečenie alebo plech vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vylejeme na plech.

Predhrejeme rúru a koláč pečieme pri 150°C cca 20 minút. Poleva: 25 dkg Hera, 25 dkg kryštálový cukor, 4 PL mlieka, 2–3 PL kakao Heru, kryštálový cukor a mlieko varíme, kým sa cukor nerozpustí, pridáme kakao a spolu necháme vrieť cca 5 minút. Vylejeme na teplý, upečený perník.

 

Bábovka z pudingu

E-mail Tlačiť PDF

Cesto: 4 žĺtka, 4 Zlaté klasy, 1 prášok do pečiva, 20dkg cukru, 2dcl oleja, vanilka, 4 bielka.

Trieme žĺtka s cukrom, pomaly prikvapkávame olej a trieme. Vymiešame Zlaté klasy, prášok do pečiva a trochu mlieka. Nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh a 3 PL strúhaný kokos.

Dáme do formy vyolejovanej a vysypanej strúhankou a pečieme asi 45 minút pri teplote 180–200°C.

 

Slané praclíky

E-mail Tlačiť PDF

1 celá smotana sladká, ½ kg múky na prípravu zákuskov, 25dkg Hera (len Hera, nie maslo), 25dkg Eidam syr, 1 1 PL soli (môže byť aj menej), 1 prášok do pečiva.

Všetko spolu zmiesiť a navrch 1 vajce na potretie a 15dkg Eidam nastrúhať. Pečieme do ružova.

 


Stránka 2 z 11

Zoznam receptov: