Celiakia a potraviny
Odborný seminár pre pacientov s ochorením celiakia

Milí členovia OZ Celiastred,
keďže mnohí z Vás mali záujem o informácie z novembrovej akcie v Bratislave, posielame Vám krátky súhrn z tejto akcie. Každý druhý rok sa v Bratislave koná seminár CELIAKIA A POTRAVINY, ktorý organizuje OZ Celiatikov Bratislava pod vedením Ing. Mikuláša Hajtáša. Aj tento rok boli všetci členovia nášho OZ Celiastred na túto akciu, ktorá sa konala 26. 11. 2016 pozvaní.

A tak sme sa všetci, čo mali záujem stretli v skorých ranných hodinách v BB a spoločne pohodlným autobusom sme vycestovali do nášho hlavného mesta. Už v autobuse vládol čulý ruch a skvelá nálada, vymieňali sme si najnovšie poznatky a skúsenosti týkajúce sa našej diéty.

Do BA sme dorazili včas a mali sme možnosť nakúpiť si od predajcov, ktorí boli súčasťou akcie. Veľmi nás očarili čerstvé škvarkovníky od spoločnosti, ktorá predáva svoj chlieb v Kauflande, výborný bol aj makovník od nich a ostatné dobroty. Spoločnosť Schär zas milo prekvapila množstvom slaných aj sladkých ochutnávok a výbornými cenami, za ktoré ponúkali svoje výrobky. Firma Novalim okrem iného ponúkala trvanlivý knedlík a ku každému nákupu pribalila darček.

Seminár začal o 10:00 h prednáškou Ing. M. Syčovej o bezpečnosti obalových materiálov a informáciách o tom, na čo si máme v tejto oblasti dávať pozor.

Druhou prednášajúcou bola Ing. Jarmila Kabátová zo spoločnosti Schär, od ktorej sme získali množstvo praktických informácií. Dozvedeli sme sa napríklad, že na Slovensku je cca 18.000 diagnostikovaných celiatikov, lepok do dojčenskej stravy treba zavádzať medzi 4–7 mesiacom veku dieťaťa, pri nakupovaní potravín treba vždy sledovať zloženie výrobkov, aj keď kupujeme výrobky známe, pretože zloženie sa môže zmeniť kedykoľvek. Nečakane zvykne obsahovať lepok napríklad sušené ovocie, mrazená zelenina a dokonca aj jeden druh smotany bol objavený s lepkom. Veľkou výhodou ale je, že alergény musia byť vždy vyznačené hrubým písmom, takže treba čítať. Čo sa týka označovania výrobkov, tak veľa nie je označených preškrtnutým klasom, ale aj napriek tomu sú bezlepkové, napríklad výrobky od spoločnosti Rajo sú z 95% bezlepkové.

Obsiahlou témou bol ovos a dozvedeli sme sa, že:
– konzumovať môžeme len čistý, nekontaminovaný ovos označený klasom
– jeho zaradenie do jedálnička sa odporúča až po vymiznutí symptómov a/alebo po úprave hladiny protilátok, pod dozorom lekára
– limit pre dospelých pacientov s CD je 50-70 g/deň ( cca 1/ 2 šálky suchých ovsených vločiek ) a u detí 25g/deň ( 1/ 4 šálky )
– nemal by predstavovať hlavnú zložku bezlepkovej diéty, len jej doplnok a spestrenie

Tretím prednášajúcim bol MUDr. Mariáln Oltman, ktorý nás informoval o najnovších poznatkoch ohľadne diagnostiky, liečby a prevencie ochorení pečene a o súvislostiach medzi celiakiou a ochoreniami pečene.

Štvrtým prednášajúcim bol Doc. MUDr. I. Kajaba, PhD., vďaka ktorému sme sa dozvedeli niečo z histórie diagnostiky celiakie a vývoja poznatkov od nej až do dnešných čias.

Piatym prednášajúcim bol Ing. Jozef Poprac CSc., zo spoločnosti Novalim, od ktorého sme sa dozvedeli, že celiakia je dvakrát častejšie diagnostikovaná u žien než u mužov. Predstavené nám boli nové múky na predpis a to Promix A, ktorý má vysoký obsah vápnika, horčíka a obsahuje ďalších 72 stopových prvkov a Promix B, ktorý je tiež obohatený a vhodnejší na pečivo.

Poslednou prednášajúcou bola Ing. Matejčeková Z., ktorá nám prezentovala nový produkt vo vývoji a to boli obilninové kaše obohatené probiotickou kultúrou. Na záver prednášky sme mali možnosť tieto chutné novinky s čokoládovou a karamelovou príchuťou vyskúšať.

Stretnutie bolo ukončené diskusiou a na záver stretnutia sme dostali darček od spoločnosti Schär, čo bol chrumkavý ovsený knäckebrot.

Do BB sme sa vrátili okolo 17:00 h s dobrým pocitom a vďačnosťou, že sme mali možnosť zúčastniť sa tejto akcie, za čo patrí veľké poďakovanie organizátorom Občianskemu združeniu Bratislava a rovnako všetkým členom nášho OZ Celiastred, ktorí sa podieľali na organizácii cesty do Bratislavy a všetkým zúčastneným, ktorí svojou prítomnosťou prispeli k vydarenej akcii.

za OZ Celiastred
Silvia Miklošová